Fall Of Constantinople 1453 - Ottoman Wars DOCUMENTARY
Art Documentaries

Fall Of Constantinople 1453 – Ottoman Wars DOCUMENTARYViews:1081046|Rating:4.89|View Time:12:2Minutes|Likes:22975|Dislikes:534
The Eastern Roman Empire was under constant Ottoman pressure ever since the new conquerors appeared in the Anatolia. Although the Ottomans tried to take Constantinople on a number of occasions, they had to lift the siege of the city due to the Crusades of Varna and Nicopolis, the Timurid Invasion and the battle of Ankara, and the Interregnum period that happened after their Sultan Bayezid was taken hostage by Timur. However, after the victories at the battles of Varna (1444) and 2nd Kosovo (1448) against the crusaders of Wladyslaw III and John Hunyadi, the road to Constantinople was open and the new sultan Mehmed II set his sight on the city of the Roman emperors…

Support us on Patreon: or Paypal:

We are grateful to our patrons, who made this video possible: Matthew Levy, Rene Malmgren, Ibrahim Rahman, Koopinator, Daisho, Łukasz Maliszewski, William Fluit, Juan Camilo Rodriguez, Murray Dubs, Félix Gagné-Dion, Fahri Dashwali, Kyle Hooton, Dan Mullen, Mohamed Thair, Pablo Aparicio Martínez, Iulian Margeloiu, Chet, Nick Nasad, Jeyares, Amir Eppel, Thomas Bloch, Uri Sternfeld, Georgi Kirilov, Mohammad Mian, Daniel Yifrach, Brian Crane, Muramasa, Gerald Tnay, Hassan Ali, Richie Thierry, David O’Hare, Christopher Commins, Chris Glantzis, William Pugh, Stefan Dt, indy, Bashir Hammour, Mario Nickel, R.G. Ferrick, Moritz Pohlmann, Russell Breckenridge, Jared R. Parker, Kassem Omar Kassem, AmericanPatriot, Robert Arnaud, Christopher Issariotis, John Wang, Joakim Airas, Nathanial Eriksen, Joakim Airas, Chuan Kit Kee, John Padalis, Raphaël Dordeins, Donovan Moore, Howie Truong, Chuan Kit Kee, Håvard Siegel Haukeberg, ccplz, Tepes Obrejac, Jon, Emil Johansson, Patrick Riordan, Marc Kuiper, Qamil Lita, Jack Roelofs, Fernando Henrique, iMattyz, Rbj, Frat, The Noob Game Developer, Jacob Filmer, Travis Tiffany, Andreas Ekström, Zachary Marhal, Tomás Cortés Benjumea, Mensur Hamzic, Maxwell Gaughran, Kristofer Eriksson, Dave Ormsby, Aaron Snakenberg, Razen Alsuwaihel, Scott Buster, Erik W Thurnher, Tim Taylor, Aldo Schepis and Umar Farooq.

This video was narrated by our good friend Officially Devin. Check out his channel for some kick-ass Let’s Plays.

The Machinimas for this video are created by one more friend – Malay Archer. Check out his channel, he has some of the best Total War machinimas ever created:

✔ Patreon ►
✔ PayPal ►
✔ Twitch ►
✔ Twitter ►
✔ Facebook ►
✔ Steam ►

Inspired by: BazBattles, Invicta (THFE), Epic History TV, Historia Civilis and Time Commanders

Machinimas made on the Total War: Attila engine using the great Medieval Kingdoms mod.

Production Music courtesy of Epidemic Sound:

Songs used:

#Documentary #KingsandGenerals #OttomanWars

Perandoria Osmane kishte tentuar rrethimin e Kostandinopojës dhe ti jepte fund Perandorisë Bizantine në disa raste por këto rrethime u ndërprenë nga kryqëzatat, luftërat civile, rebelimet dhe pushtimi i Timurit. Megjithatë, nga mesi i shekullit të 15-të osmanët konsoliduan territoret e tyre dhe më në fund gjetën një periudhe stabiliteti të brendshëm. Rrethimi i radhës i Kostandinopojës ishte i pashmangshëm. Në 1444 Sulltan Muradi i II-të mposhti ushtritë kryqtare në Betejën e Varnës. Mbreti i Polonisë dhe Hungarisë, Vladislavi u vra në betejë dhe kjo zhyti shtetin më të fuqishëm të Evropës Qendrore në krizë. Ende, osmanët po ballafaqoheshin me rezistencën e Skënderbeut në Shqipëri dhe Viovodës së Transilvanisë, Janosh Huniadi. Ky i fundit u dërgoi disa letra Papatit dhe mbretërve të Evropës duke i thirrur në një kryqëzatë të re. Por duke qenë se askush nuk ishte i gatshëm ta ndihmonte aktiviteti i tij ishte i kufizuar në vetëm disa bastisje në territorin osman. Duke qenë se Skënderbeu kishte shërbyer si vasal i osmanëve, Muradi dërgoi tre ekspedita ndëshkimore ndaj tij. Por të tre ushtritë u zunë në befasi dhe u mundën nga shqiptarët e paktë në numër. Sakaq, Sulltani ishte i shqetësuar nga disa rebelime të vogla brenda perandorisë dhe nga një fushatë kundër Despotatit të Moresë në 1446-ën. Gjatë fushatës në Greqi, Muradi detyroi sunduesin e Moresë dhe perandorin e ardhshëm Bizantin, Kostandinin e XI, të bëhej vasal i tij dhe të paguante haraç. Erdhi momenti për të sulmuar Skënderbeun dhe Muradi shënoi një fitore të vogël në betejën e Svetigradit në 1448-ën. Por ndjekja e forcës guerrilase të Skënderbeut ishte e pamundur. Pasi vendosi disa garnizone përgjatë kufirit, Muradi u rikthye në Edirne. Ndërkaq, Huniadi po përgatiste një kryqëzatë të re. Deri në Shtator të 1448-ës ai kishte ngritur një ushtri prej 30,000 dhe nisi një fushatë të re. Ai shpresonte se Despoti i Serbisë, Durad Brankoviç, do ti bashkohej por, ky i fundit ishte një vasal i osmanëve dhe refuzoi. Kështu tokat Serbe u bastisën. Muradi u informua për këtë ngjarje dhe marshoi ushtrinë e tij për të parandaluar bashkimin e forcave të Huniadit dhe Skënderbeut. Ngjarjet që rodhën më pas janë të paqarta por, mesa duket Huniadi kishte mbërritur në Fushë Kosovë në Tetor për të pritur Skënderbeun. Ca thonë se ky i fundit u bllokua nga Duradi, të tjerë besojnë se garnizonet lokale osmane ngadalësuan trupat shqiptare. Megjithatë, më 17 Tetor Muradi dhe 50,000 trupat e tij mbërritën në vendin ku beteja e parë mes Muradit të I-rë dhe Princit Llazar kishte ndodhur. Në ditën e parë të betejës hungarezët, polakët, vllakët dhe moldavët nisën një sulm frontal kundrejt osmanëve me trupat e armatosura rëndë. Pavarësisht suksesit të parë, ato u shtynë prapa. Huniadi u përpoq të përdorte kalorësinë e tij të lehtë për të sulmuar krahët e osmanëve gjatë natës por kalorësit e lehtë osmanë ndërhynë dhe zmbrapsën kryqtarët. Në ditën e dytë Muradi urdhëroi zmbrapsjen e krahëve të ushtrisë dhe kjo mjaftoi për të mashtruar Huniadin. Trupat e tij sulmuan qendrën osmane pa ngurruar dhe arritën të shtynin pas këmbësorinë e lehtë osmane. Por, jeniçerët ndaluan me sukses sulmin në afërsi të pozitave të Sulltanit. Në këtë pikë të betejës, krahët e ushtrisë osmane rikthehen në betejë dhe rrethojnë forcat e Huniadit. Lideri i ushtrisë kryqtare arriti të tërhiqej por mëse gjysma e trupave të tij u vranë ndërsa osmanët humbën vetëm 5,000 luftëtarë. Beteja e dytë e Kosovës vulosi fatin e Ballkanit për shekujt e ardhshëm. Skënderbeu vijoi me rezistencën e tij dhe disa fushata të tjera kundër tij nuk sollën sukses të prekshëm. Por ajo që kishte më shumë rëndësi për osmanët, rruga drejt Kostandinopojës ishte hapur. Kur Muradi i II-të vdiq dhe djali i tij Mehmedi i II-të erdhi në pushtet në 1451, objektivi i tij i vetëm ishte marrja e kryeqytetit Bizantin. Kostandinopoja nuk ishte më ai qyteti i dikurshëm. Popullsia e qytetit kishte rënë mes 50,000 deri në 100,000 banorë dhe pjesa më e madhe e tokave brenda mureve qëndronin bosh dhe përdoreshin për bujqësi. Perandori Bizantin, Kostandini i IX-të tashmë kontrollonte vetëm një pjesë të vogël të territorit përgjatë bregut dhe ishte i detyruar tu paguante haraç osmanëve. Mehmedi nënshkroi disa traktate me Venedikun, Xhenoan dhe Hungarinë për tu siguruar se nuk do ta sulmonin. Ai shfrytëzoi një rebelim të ri nga Karamanidët për të kaluar në Anadoll dhe konsoliduar pushtetin në rajon. Kostandini synonte ti jepte fund pagesës së haraçeve për osmanët dhe kërcënoi me mbështetjen e princit Orhan për fronin e Perandorisë Osmane. Kjo mjaftoi si pretekst që Mehmedi të anullonte traktatin në fuqi me Bizantinët. Osmanët nisën përgatitjet për luftë. Në Prill të 1452 Sulltan Mehmedi dha urdhër për ndërtimin e një kështjelle quajtur Rumelihisarı në pjesën veriore të Bosforit për të bllokuar mbështetjen e Kostandinopojës nga Deti i Zi. Kështjella u ndërtua në fund të Gushtit dhe Kostandini nuk kishte zgjidhje tjetër vetëm se të sillte banorët e tij në qytet, të grumbullonte furnizime dhe të kërkonte ndihmë nga Evropianët. Vetëm një kontigjent anijesh venedikase dhe afro 1,000 mercenare udhëhequr nga Xhovani Xhustiniani u përgjigjen. Por shumica e monarkëve të krishterë e injoruan. Osmanët kishin më shumë se 100,000 luftëtarë 69 topa dhe 126 anije nën komandën e Mehmedit të II-të. Kundër tyre qëndronin 7,000 trupa profesioniste Bizantine, në mesin e tyre 500 trupa osmane të princit Orhan, 15 topa dhe 26 anije. Mëse 30,000 banorë ju bashkuan radhëve të ushtrisë. Anijet Bizantine dhe Italiane ishin më të mira se ato Osmane ndërsa topat ishin të vjetëruar. Një prej topave osmanë ishin veçanërisht i madh dhe do të luante një rol ikonik gjatë rrethimit. Secili seksion i murit do të udhëhiqej nga komandantët Italianë ndërsa Xhustiniani do të ishte lideri i tyre. Kurse Kostandini dhe garda e tij do të qëndronin në rezervë në Pallatin Blakarnaes Mbrojtësit riparuan muret dhe një zinxhir u ngrit përgjatë Bririt të Artë për të ndaluar sulmin osman nga deti. Pararoja e ushtrisë osmane mbërriti pranë mureve të Kostandinopojës më 1 Prill 1453, dhe ditën tjetër filluan ndërtimin e kampeve. Sulltani mbërriti më 5 Prill dhe nisi përgatitjet për rrethim. Më 6 Prill u vunë në funksion topat gjigandë të osmanëve ku menjëherë filluan bombardimin e murit të Teodosianit por me pak efekt. Topat ishin aq të mëdhenj saqë duheshin 3 orë për tu rimbushur, duke u dhënë mundësi bizantinëve të riparonin dëmin e shkaktuar ndaj mureve. Këmbësoria e lehtë dhe shigjetarët më 7 Prill morën urdhër nga Sulltani për të sulmuar muret por mbrojtësit me lehtësi zmbrapsën osmanët. Për fat të keq osmanët humbën aksidentalisht topat e mëdhenj dhe të vegjlit ishin të paaftë të shkaktonin dëme. Bizantinët provuan të dilnin jashtë mureve më 8-9 Prill por pa rezultat. Osmanët filluan të qëllonin muret e qytetit më 11 Prill dhe ky bombardim vijoi deri në fund të rrethimit. Më 17 dhe 18 Prill osmanët sulmuan natën por mbrojtësit qëndruan. Në det, flota osmane e kishte të pamundur të penetronte zinxhirët dhe të hynte në Bririn e Artë. Nga ana tjetër disa anije venedikase mbërritën dhe ju bashkuan mbrojtësve më 21 Prill. Sulltanit i duhej një strategji e re. Ai urdhëroi që anijet të transportoheshin mbi tokë në afërsi të kolonisë xhenoese të Peras. Më 28 Prill anijet u zbarkuan në ujërat e Bririt të Artë pas zinxhirit. Kostandini dërgoi anijet zjarrhedhëse për të eliminuar këtë kërcënim por mbrojtësit e humbën këtë betejë. Tani e tutje Kostandini u detyrua të mbante një pjesë të trupave në murin verior. Dhe kjo dobësoi mbrojtjen në pjesën tjetër të qytetit. Disa prej topave bizantinë u zhvendosën në këtë hapësirë por nuk arritën të mbronin anijet aleate të cilat u kthyen në port. Ekuipazhet e tyre ju bashkuan mbrojtjes së qytetit. Më 6 Maj topat osmanë arritën të shkatërronin portën e Shën Romanosit dhe gjatë natës trupat e tyre thuajse thyen mbrojtjen e qytetit. Por Xhustiniani mbërriti dhe shtyu pas sulmuesit. Më 11 Maj Porta e Kaligarias u dëmtua dhe osmanët hynë në Pallatin e Blakarnaes por perandori e ndaloi sulmin. Më 29 Maj Sulltani udhëroi një sulm të plotë. Një bombardim masiv u pasua nga një mësymje e këmbësorisë së lehtë dhe pavarësisht avantazhit numerik, osmanët dështuan të merrnin muret nga Xhustiniani. Artileria e Mehmedit shkatërroi pjesë të portës, pranë portës së Shën Romanosit dhe 3,000 jeniçerë u dërguan për të sulmuar këtë pozicion. Bizantinët edhe njëherë tjetër u mbrojtën mirë, por jeniçerët morën një prej kullave dhe vendosën flamurin osman. Në këtë moment, Xhustiniani u plagos rëndë dhe u largua nga beteja. Kjo ishte një goditje e rëndë për moralin e mbrojtësve, dhe kur jeniçerët hynë në qytet përmes portës së Shën Romanosit mbrojtja e bizantinëve ra. Banorët u përpoqen të hipnin në anije dhe largoheshin nga qyteti. Burimet thonë se perandori dhe garda e tij provuan një kundërsulm të pashpresë pranë portës së Shën Romanosit, por mbeti i vrarë. Kështu, perandori i fundit Romak vdiq së bashku me perandorinë e tij. Rënia e Kostandinopojës ishte ngjarja e cila shënoi fundin e epokës së Mesjetës, nxiti fazën e Renisancës, filloi epokën e zbulimeve dhe kolonizimit dhe shekuj plot luftra mes Perandorisë Osmane dhe fuqive Evropiane. Luftra që kemi planifikuar ti trajtojmë në të ardhmen. Faleminderit që ndoqët dokumentarin tonë për Rënien e Kostandinopojës. Duam të shprehim mirënjohjen tonë mbështetësin tanë në Patreon që bëjnë të mundur krijimin e këtyre videove. Patreoni është mënyra më e mirë për të sugjeruar një video të re mësuar për axhendën tonë të ardhshme dhe shumë të tjera. Ky është kanali Mbretër dhe Gjeneralë dhe shihemi në dokumentarin e ardhshëm.

45 Replies to “Fall Of Constantinople 1453 – Ottoman Wars DOCUMENTARY

 1. 1453: The Fall of Constantinople by Steven Runciman is a damn good book to study the siege further. It also makes a strong case for why 1453 marks the end of the period while simultaneously addressing the little nuances that make the story. For example, it was a Hungarian named Orban who was contracted to make the Ottoman artillery in Adrianople after previously having his costly contract turned down by the Byzantine Emperor. Additionally, Mehmed II saw himself as the successor to the emperors and tended to the Orthodox Church by electing a new Patriarch, George Scholarius, to oversee the formation of a Greek milet within the Ottoman Empire. The Orthodox ceremony followed previous custom, instead having the Sultan handing him the badge of office, his attire, and a newly made pectoral cross. Despite the the three day sack after its fall, the conquest of the city was perhaps the best thing to have happened to it in the centuries after 1204. Armenians, Jews, Turks, and the forcible relocation of Greeks from Trebizond and elsewhere to the City brought its population to more than half a million and made it a thriving commercial hub again all within a century. Point is…there's oh so much more than a very well-made YouTube video can provide. However, please keep up the phenomenal work, guys!

 2. History repeat itself insha allah we will capture entire europe again the rise of muslims will begins after 2023 after the completion of Lusane agreement new ottomons empire rise Again and the next sutan memat is Reccep tayyab Erdegon All muslim world Love him

 3. This is like the movie .. Constantine have are one stronger knight is intelligence,brave,briliant strategy,and the king order the knights to marry king daughter but that knights refused that gift,if knights marry his daughter that all army's will command by knights..and give victory.. Sorry if I'm bad in English or mistake..

 4. Yeah, later they called him "the sick man of Europe" the British and French feeding on his dead carcus….nothing under the sun stays the same said the wise Solomon/Sulieman.

 5. My understanding is that Constantine's body was never identified, with the inevitable consequence that some say he escaped. To this day there are people who claim to be his descendants.

 6. If you have 100.000 army,69 cannons and defenders are 7000,it is of course you will win.When you are weak,you want more men and cannons..and then you say that you are strong…what strong?100.000 against 7000?hahahaha…

 7. CONSTATINOPLE WAS DOOMED by 15 Th CENTURY !! It was encircled by her powerful enemy , and the Christendom was IMPOTENT & UNWILLING, to defend her ! It would have beeb better , if EMPEROR CONSTANTINE XI NEGOTATED terms Of SURRENDER to AVOID UNECESSARY BLOOD BATH !!!! Thiz was the CHOICE, When later the ISLAMIC RULER of ALHMABRA.decided to.SURRENDER to the Spanish CHRISTIAN TROOPS, in 1492 ! A WISE MOVE, CONSIDERING IT WAS BETTER TO LOSE YOUR FACE, THAN TO LOSE YOUR HEAD & in the process , your PEOPLE / SUBJECTS , WERE ALSO.LOSING THEIR HEADS !! TOO BAD !! KAPUT !! DUD, SHINDE NE ! 🤔😣😥😝😝😝😝

 8. All the battles we muslims fight are were we are OUTNUMBERED & Outgunned… this battle doesn't fit the Islamic rules of war… 7000 vs 100000… this never happened in islamic history these 7000 would be shaking just trying to write a letter considering a peace treaty… Ottomans you've made a huge mistake.
  Now I see why you have joined NATO. Shame on you. You have not took Constantinople… you've just replaced the tyranny with another.

 9. Does anyone have any sources that say why European powers other than the Venetians refused to lend support to the Byzantines? Other than general differences between the Catholics and Orthodox churches, why did powers like the HRE, France, Poland, or England not lend support?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *